Alkatrészvilág

Jön a hideg, nézzük át a téli gumikat!

2016. október 11. 10:24 - Carvic

Itt az ősz és nagyon gyorsan jön a tél is. Az autónk téliesítését is lassan meg kell kezdeni. Az egyik legnagyobb kiadás a gumiabroncs csere.

47920452_l.jpg

A téli gumira akkor érdemes lecserélni a nyárit, ha a hőmérséklet tartósan hét Celsius fok alá süllyed, mert 7 °C alatt a nyári gumik anyaga megkeményedik, emiatt sokat veszítenek tapadásukból. Az ilyenkor már jellemző hajnali mínuszok, talajmenti fagyok, a köd, az útburkolatra fagyott pára hatalmas kockázatot jelent, hiszen a megcsúszásos balesetek kockázata éppen az ilyen útviszonyok között a legmagasabb.

Az előző szezonban használt téli gumit nézzük át. A futófelület profilmélységét fontos ellenőrizni. Ennek megvan a jogszabályban előírt mélysége, mely 1,6 milliméter. A gumiabroncsokon van minimális profilmélység jelző, ez egy jól látható kitüremkedés valamelyik központi vízelvezető csatornában. Téli gumi esetén a szakemberek viszont már a 4 milliméteres profilmélységnél kopottnak mondják a gumiabroncsot.

Szakértők szerint 7-10 ezer kilométerenként érdemes új pozíciót választani a gumiabroncsoknak, a szezonális csere kiváló alkalom gumiabroncsok átpakolására.  Ha nem tudunk mind a négy kerékre új gumiabroncsokat venni, akkor a nagyobb profilmélységű abroncsokat mindig a hátsó kerekekre szereljük. Teljesen mindegy, hogy első- vagy hátsókerék hajtású autóról van szó.

A felszerelés után ne feledkezzünk meg a keréknyomás beállításáról sem. Ha alacsony a nyomás, az autónk üzemanyag fogyasztását is növeli és az autó stabilitása is rosszabb lesz. A keréknyomást nem elég egy szezonban egyszer elvégezni, két-három hetente ellenőrizzük, mert a legjobb abroncsok is veszíthetnek a nyomásból.

Ha nincs elhasználódva az abroncs, akkor sem biztos, hogy megússzuk a cserét. Az gumiabroncs korát is figyelni kell és a 10 évnél öregebb gumikat mindenképp csere érett. A DOT számból megtudhatjuk az abroncs gyártási idejét. Az első két számjegy a gyártás hete, a második két számjegy pedig a gyártás éve. Ha a szám háromjegyű, akkor biztosan 2000 előtt gyártották az abroncsot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr6711790405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása