Alkatrészvilág

Csak óvatosan a GPS-szel: a személyre szabott hangokkal nagyobb a balesetveszély

2016. május 06. 09:11 - Carvic

Tagadhatatlan, hogy a GPS-ek, vagyis a navigációs rendszerek minden autós számára igen hasznosak. Ma már nem kell térképeket böngészni, ha el szeretnénk jutni valahová, elég csak a GPS készülékünket, vagy az okostelefon applikációját bekapcsolni.

A GPS-ekkel kapcsolatban azonban nem minden ilyen rózsaszín – két amerikai és egy holland egyetem vizsgálataiból ugyanis az derült ki, hogy a személyre szabott hangok könnyebben elvonják a figyelmet vezetés közben, ami akár baleseteket is okozhat.

 15104562_m.jpg

Darth Vader és Morgan Freeman is útbaigazíthat minket

Jó néhány éve már annak, hogy a navigációs rendszereiről ismert TomTom a Star Wars karaktereit felvonultató GPS-szel állt elő, ami viszonylag nagy visszhangot kapott, talán a YouTube-on is megtekinthető „így készült” videónak köszönhetően.

Ma már rengeteg GPS hang közül választhatunk, legyen az egy kitalált karakter, mint például a Simpson család, vagy egy olyan híres színész, mint Morgan Freeman.

Kevésbé tudunk összpontosítani, ha ismerős a hang

A kutatás keretében a tudósok előbb azt kérték a résztvevőktől, hogy több szempont alapján értékeljék a hangokat. Hogy mennyire kellemesek, szimpatikusak, élethűek és így tovább. Miután ezzel végeztek, az alanyoknak egy szimulátorba kellett ülniük, ahol a csoport egyik felét olyan hang navigálta, amit kedveltek, míg a másik felét az a hang, amit a legkevésbé szerettek.

A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy azok a sofőrök, akik a kedvenc hangjukat kapták, sokkal kevésbé tudtak koncentrálni vezetés közben, és jóval gyakrabban kerültek veszélyes helyzetekbe. A miértre egyelőre csak felületes magyarázat létezik: ha személyiséggel ruházzuk fel a gépkocsit, akkor csökken az összpontosítás, és az autós kevésebb figyelmet fordít a biztonságra.

A vizsgálat elsőre talán értelmetlennek tűnik, de ha arra gondolunk, hogy a jövő az autonóm járműveké – azoké az autóké, amik önmagukat vezetik –, amikkel majd kommunikálnunk kell, akkor egyáltalán nem lesz mindegy, hogy a gépkocsi milyen hangon szól hozzánk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr368690200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása