Alkatrészvilág

Klíma, te csodás

2016. július 22. 09:47 - Carvic

Nyár, tikkasztó hőség, autózás. Klíma nélkül nem egyszerű. Persze megvoltunk enélkül régen is, de talán nem töltöttünk ennyi időt a kocsiban sem. A melegtől az ember leizzad, büdös lesz és fáradt. Megoldás, ha letekerjük az ablakot és kereszthuzatot csinálunk, de ettől az érzékenyebbek fülgyulladást kapnak. Ja, és dugóban nem is működik. Egy szónak is száz a vége a legjobb, ha klímás az autónk.

A klíma az autó vezetőjének és az utasoknak megfelelő hőmérsékletet biztosít. 

32144112_m.jpg

A klíma a hetvenes években terjedt el Európában, de eleinte ez luxus volt. Sok évnek kellett eltelnie, hogy az átlag autók is klímával legyenek felszerelve. 

Ma már többféle rendszerből is választhatunk. A manuális – mint a nevéből rájöttünk – kézzel irányítható. Az automata klíma viszont érzékelőkkel működik, hogy a beállított hőfokot tartani tudja. A digitális klíma esetén a kívánt hőmérsékletet gombok segítségével állíthatjuk be.

A választéknak azonban itt még nincs vége. Az autók felszereltek lehetnek két vagy többzónás klímával is. Ennek a lényege, hogy az utasteret két vagy több zónára osztja, így az utasok egyéni hőmérsékletet állíthatnak be maguknak. Ez a felszereltség már nagyfokú kényelmet biztosít az autóban.

Mielőtt nagyobb útra indulunk nézessük meg a klímarendszert. A klíma legfontosabb része a gáz, mely szökhet. Ennek az utántöltéséről gondoskodni kell. A legjobban akkor járunk, ha ezt még a nagy meleg előtt megtesszük, mert kánikulában kisebb esélyünk klímatöltőhöz időpontot kapni, mint megnyerni a lottó főnyereményt. Ha sikerül, fel is ér egy nyereménnyel.

A klíma azonban nem csak a kényelem miatt szükséges. A melegben csökken a koncentrációs képesség. A letekert ablakoknál a külső zajok zavarhatják a sofőrt a vezetésben és elvonhatják a figyelmét. Ezért a klíma nem pusztán kényelmi felszereltség, hanem biztonsági is. 

Sokan nem használják megfelelően a klímaberendezést. A nyári melegben amint beülnek a kocsiba a legalacsonyabb hőfokra veszik a klímát. Azonnal meg is fáznak. Fokozatosan hűtsük le az autót, hogy a szervezetünket ne terheljük meg túlságosan a nagy hőmérséklet különbséggel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr828906610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása