Alkatrészvilág

Szabálytalanul mért teszteredmények a Suzukinál

2016. május 23. 14:33 - Carvic

Az egy hónappal ezelőtti Mitsubishi Motors-botrány után ezúttal Japán negyedik legnagyobb autógyártója, a Suzuki közölte, hogy nem szabályos mérési módszereket alkalmazott több mint 2 millió autó esetében...

... egészen pontosan 2,1 millió gépjármű érintett, de hát ilyen mennyiségnél az a plusz 100 ezer már csak hab a tortán.

24132555_m.jpg

Ilyen az, ha nem hivatalos a mérés

A Suzuki által kiadott hivatalos közleményből megtudhatjuk, hogy a károsanyag-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás mérése a gyár által bevezetett, nem hivatalos módszerrel történt. 

Az adatok csak kis mértékben térnek el a törvényileg szabályozott mérések értékétől, de ez nem változtat a lényegen: a végén valahogy nem jött ki a matek.

Mi a helyzet a magyarokkal?

Jogosan merülhet fel kérdés a boldog hazai Suzuki-tulajdonosokban, hogy a fent említettek ugyanúgy vonatkoznak-e a nálunk forgalomba került járművekre? 

A Suzuki által gyártott modellek ugyanis éppen az elődeik árnyékából próbálnak kilépni azzal, hogy a népautós álarcot egyre jobban levetve igyekeznek minőségi autókat piacra dobni. 

A válasz mindenesetre megnyugtató: a botrány kizárólag a Japánban gyártott és forgalmazott autókra vonatkozik. Magyarország érintetlen, legalábbis úgy tűnik...

Veszteség a tokiói tőzsdén

A történtek természetesen a tokiói tőzsde eredményeit is befolyásolták: 15 százalékot esett a Suzuki-részvények értéke. 

Öröm az ürömben, hogy azóta sikerült egy kicsit kozmetikázni, és a veszteség már "csak" 9 százalékos. 

A sajtótájékoztatón elhangzott…

A gyár elnök-tulajdonosa, Suzuki Osamu sajtótájékoztatón fejtette ki a japán közlekedési minisztérium által elrendelt vizsgálat eredményeit, és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Nem hiába, a japánok a jó modorukról ismertek.

Ennek ellenére a cég, amely 2010 óta alkalmazott saját tesztelési módszereket bizonyos modelleken, szükségtelennek tartja az adatok módosítását. 

Hogy mire számíthatunk ezek után? A kormány nyomására a többi autógyárnak is módosítania kell a nem megfelelően mért adatokat. Kíváncsian várjuk az eredményeket…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr58740708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása