Alkatrészvilág

Virágzik az ellenőrizetlen forrásból származó autóalkatrészek piaca

2016. február 26. 09:26 - Carvic

Magyarországon az autóállomány átlagéletkora 13 év körül mozog, ami távolról sem nevezhető ideálisnak. Ha pedig ilyen magas az öreg gépkocsik aránya, akkor az is nyilvánvaló, hogy a használt alkatrészek iránti kereslet is igen élénk.

Mindezek ismeretében különösen rossz hír, hogy a használt alkatrészek piacának jelentős részét illegális bontókból, és egyéb kétes helyekről származó alkatrészek uralják.

9308201_m.jpg

Sok az illegális bontó

Hazánkban ma csupán nagyjából ötven legális autóbontó működik. A terület nagyobb részét – közel 80%-át – az illegális bontók teszik ki. Ennek a döbbenetes aránynak a hátterében két fő tényező áll: az egyik a legális bontókra vonatkozó bürokrácia – kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ma már azt is le kell papírozni, ha valaki levegőt vesz egy legálisan üzemelő műhelyben.

A másik ok pedig egy legális autóbontó indításának magas költsége, ami miatt nem éri meg, hogy valaki belevágjon az üzletbe. Ráadásul ennek az eltúlzott, és sok esetben fölösleges papírozásnak a következménye az is, hogy egy legális bontóból származó használt autóalkatrész jóval drágább, mint a feketepiaci társai.

A netes piac is virágzik

Ha az illegális bontók nem okoznának elég fejtörést a hatóságoknak, valamint a gyanútlan vevőknek, akkor ott egy másik, ugyancsak virágzó piac: az interneten kapható autóalkatrészeké.

Ezekről az alkatrészekről aztán tényleg senki nem tudja megmondani, hogy honnan és hogyan kerülnek értékesítésre, arról nem is beszélve, hogy a garancia nélküli, nem szakszerűen kiszerelt, és ellenőrizetlen minőségű alkatrészek még balesetveszélyesek is lehetnek.

Figyelje a színkódot!

Ha már egyszer úgy alakul, hogy mindenképpen használt autóalkatrészt kénytelen megvenni, akkor egy dologra mindenképpen figyeljen oda: a színkódra! A legális bontókban ugyanis kék színnel jelölik azokat az alkatrészeket, amik változatlan formában, és pirossal azokat, amik csak felújítás után kerülhetnek beépítésre a gépjárműbe.

Lehetőség szerint azonban érdemes új alkatrészt beszerezni, amennyiben azt még gyártják, vagy ha létezik olyan termék, amivel tökéletesen helyettesíthető a régi, mert a biztonságnál semmi nem lehet fontosabb.

 alkatreszek1000.png

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr598420960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.02.29. 11:27:31

"A legális bontókban ugyanis kék színnel jelölik azokat az alkatrészeket, amik változatlan formában, és pirossal azokat, amik csak felújítás után kerülhetnek beépítésre a gépjárműbe."

Ujabb elmeleti blog.

Csak nehogy vmi fkalap ezt a piacot is jol megszabalyozza a vasarlok vedelmenek erdekeben, pl budapesti taxi nevu sikerprojekt.

FikkFakk 2016.02.29. 11:31:08

"Lehetőség szerint azonban érdemes új alkatrészt beszerezni, amennyiben azt még gyártják, vagy ha létezik olyan termék, amivel tökéletesen helyettesíthető a régi, mert a biztonságnál semmi nem lehet fontosabb."

Micsoda szellemi magassagok.

Bocsanat, de ez a blogposzt akkora (amugy nem is feltetlen igaz) kozhelypuffogtatas, hogy fajdalmas.

FikkFakk 2016.02.29. 11:32:36

"egy legális autóbontó indításának magas költsége, ami miatt nem éri meg, hogy valaki belevágjon az üzletbe. Ráadásul ennek az eltúlzott, és sok esetben fölösleges papírozásnak "

Na ezzel nagyon egyet ertek.

FikkFakk 2016.02.29. 11:33:34

Ja, hogy ez egy alkatreszbolt blogja. Mindjart vilagos.
süti beállítások módosítása