Alkatrészvilág

Nem tudta elkerülni a halálos balesetet a Tesla robotpilótája

2016. július 08. 12:23 - Carvic

A napokban az egyik legfontosabb autós hír a Teslához kapcsolódott. Sajnos megtörtént az első halálos baleset, melyet a Tesla autója okozott. A Tesla S-modelljét a tulajdonosa robotpilóta üzemmódban használta.

A baleset még május 7-én történt, bár a Tesla csak május 16-án jelentette be arra hivatkozva, hogy a körülményeket még vizsgálják a hatóságok. Nyilván a hír nem tesz jót a Teslának és a befektetők sem örülnek.

52168654_m.jpg

„A 40 éves Joshua Brown a floridai Williston városánál robotpilóta üzemmódba kapcsolta a Tesla S-modelljét, ami tipikusan arra jó, hogy autópályákon segítse a sofőröket. De ebben az esetben a napsütésben az autó szenzorai nem érzékeltek egy nagy, fehér teherautót és az utánfutóját, ami az autópályán haladt. A robotpilóta teljes sebességgel át akarta vezetni az utánfutó alatt az autót. A rendőrségi jelentés szerint a Tesla tetejét teljesen letépte az utánfutó az ütközés erejétől.” – írja a The Guardian.

A baleset után az amerikai autóipari szabályozó hatóság vizsgálatot rendelt el a Teslánál. A cég 25ezer darab S-modelljét vizsgálják át.

A Tesla nem aggódik, elmondták, hogy autóik eddig 130 millió mérföldet tettek meg robotpilóta üzemmódban, ez alatt mindössze egy halálos baleset történt. Összehasonlítva a statisztikák szerint minden 60 millió mérföldre jut egy halálos baleset.

Természetesen a balesetnek azért nem örültek a cég részvényesei sem, hiszen a részvények árfolyama majdnem 3 százalékot esett.

A Tesla hangsúlyozta, hogy bár a rendszert Autopilot névre keresztelték, az csak vezetéssegítő rendszer. Továbbá, hogy ez még mindig béta-verzió, mely azt jelenti, hogy ez inkább teszt üzemmód és ezért így is kell kezelni, használni, melyre a vásárlóik figyelmét mindig felhívják és megfelelő módon tájékoztatják is.

A rendszer arra képes, hogy veszélyes közlekedési helyzetekben korrigálja a vezető döntését. Ezt a feladatát már többször is teljesítette, melyekről videók is készültek.
Nyilvánvalóan meg kell vizsgálni azt is, hogy a Tesla rendszere működött-e vagy sem. Amennyiben nem működött a gyárnak vissza kell hívnia az autóit.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr888872876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása