Alkatrészvilág

Nyár, bogarak, gázolás

2016. július 27. 12:23 - Carvic

Tagadhatatlanul nyár van, ha az autónkat bogár tetemek borítják. A kocsinak ütköző bogarakat csak akkor vagyunk képesek könnyűszerrel eltávolítani, ha azonnal cselekszünk. Az autópályán összeszedett bogártetemek eltávolítása fontos, ahhoz pedig, hogy ne kelljen folyamatosan nyomni az ablakmosót meg kell találnunk a legjobb nyári ablakmosó folyadékot. 

Mire ügyeljünk nyári autómosó folyadék vásárlásakor?

33418082_m.jpg

Szín 

Nem, egyáltalán nem fontos, semmi jelentősége nincs annak, hogy a folyadék milyen színű. Persze nem véletlenül színezik. Praktikus okai vannak. Az a cél, hogy a folyadék szintje a tartályban könnyebben látható legyen.

Illat 

Vagy szag. Ez is ízlés kérdése, bár én még nem szaglásztam vásárláskor az ablakmosó folyadékot. Elhittem, hogy olyan illatot fog árasztani, ami a dobozára van írva. Persze most körülnéztem és meglepő, hogy milyen kreatívak a gyártók. Ennek megfelelően a választék hatalmas illat szempontjából. Szedertől almásig, mindenféle gyümölcsillatban kaphatunk szélvédőmosó folyadékot. Ha már az illatot elemezzük, kénytelen vagyok megjegyezni, hogy a nyári szélvédőmosók táborát bővíti egy almás-fahéjas illatú készítmény is, ami nekem inkább téli illat. Egyes gyártók erre rá is jöttek így kapható mézeskalács illatú téli szélvédőmosó folyadék is. 

Bogároldó adalék

Na ez a legfontosabb. Azt azonban, hogy ez az elnevezés milyen összetevőket takar nem sikerült kideríteni. A gyártók ezt hadititokként kezelik. Mit is tesznek az adalékok? Ismerős a felületi feszültség elve? Nem? A folyadékok egyik tulajdonsága, hogy a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot próbálják felvenni, ha nem hat rá külső erőtér. No, ettől gömb alakú egy folyadékcsepp vagy a szappanbuborék.

Itt jönnek a képbe a mosószerek, vagyis a bogároldó adalék. Ezek csökkentik a víz felületi feszültségét, így az könnyebben feloldja a szennyeződéseket.

Most már csak azt kell eldöntenünk, hogy 5-10 literes flakonokat akarunk hazacipelni vagy koncentrátumot vásárolunk és otthon hígítjuk vízzel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr678917528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása