Alkatrészvilág

Új autóalkatrész-gyár épül Magyarországon

2016. március 27. 12:05 - Carvic

Ismét egy jó hír a magyar autóiparnak: a Thyssenkrupp német konszern úgy döntött, hogy a következő években elkölt nálunk pár milliárd forintot.

A hárommilliárdos zöldmezős autóipari beruházás egy sor új munkahelyet hozhat létre, ami azért is érdekes, mert friss hír, hogy a nagy magyarországi munkaadók szerint kevés a kvalifikált szellemi dolgozó, a mérnök és a jó betanítható munkaerő.

33737407_m.jpg

Jön a Thyssenkrupp

A német konszern jelenleg egy budapesti K+F kompetencia központot és egy győri gyárat üzemeltet Magyarországon, de mostani állás szerint 2017-től Jányfényszarun is lesz üzeme, ahol nemcsak kormányrendszereket fog gyártani, hanem hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket.

Az 1999 óta itt lévő Thyssenkrupp eddig elektromos kormányrendszereket fejlesztett, 2013 óta pedig a győri Audinak készítenek első és hátsó futóműveket.

A magyar kormány ehhez 10,6 milliárd forintos támogatást biztosít.

Mit kell tudni a német konszernről?

A világszerte ismert cég acélgyártással, valamint autó-, gép- és építőipari alkatrészekkel foglalkozik, ráadásul elég komolyan: 77 országban vannak jelen 497 leányvállalattal, plusz világszerte 155 ezer dolgozóval.

Magyarországon 1000 főt foglalkoztatnak, és az új gyárban magyar mérnökök által fejlesztett elektromechanikus rásegítésű kormányrendszereket szerelnek majd össze, amik energiatakarékosabbak a hagyomány szervóknál.

A megoldás emellett olyan vezetést támogató megoldásokat is lehetővé tesz, mint a sávtartó alkalmazás vagy az automatikus parkolási segéd.

Kérdés: lesz-e elég jó minőségű munkaerő?

Március 16-án jelent meg az Napi.hu-n, hogy több nagy magyarországi cég arról panaszkodik, nincs elég jó minőségű munkaerő.

A Magyar Suzuki szerint a mérnökhiány konstans, de akadozik a fizikai dolgozók felvétele is. A Bosch Magyarországnál száznál is több nyitott pozíció van, és iparági információk szerint hasonló problémákkal küzd az Audi é a Mercedes is.

A csillagok szerint ez azért sem számít jó hírnek, mert a teljes magyar ipari kibocsátás közel harmada az autóiparból származott 2015-ben, és már így is 144 ezer embert foglalkoztatnak az érdekelt cégek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr158525734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása