Alkatrészvilág

A 3 leghaszontalanabb autós kiegészítő, amit láttál

2016. március 04. 13:19 - Cromax Autó

50586809_l.jpg

Mi, autóvezetésben valamennyire jártasak már megtanulhattuk, hogy mik azok az alkatrészek, amelyek nélkül a gépjármű meg sem bírna moccanni. Hogy mik azok, amikkel csak rövid távon működne; és persze, hogy mik azok, amik nélkül a vezetési élmény közel sem lenne ugyanaz.

Motor. Abszolút, első kategória. Motorolaj. Tökéletes, második kategória. A rövid táv nagyon rövid táv ebben az esetben, de határeset, elfogadjuk; sőt, írtunk is már róla. Aztán ott van a klíma (bizony, róla is írtunk), az ülésfűtés vagy az elektromos ablakemelő.

De mi a helyzet a teljesen, totálisan és kétségbevonhatatlanul haszontalan dolgokkal? Azokkal, amiknek hallatán az emberből visszafojthatatlan kacaj vagy épp a döbbent értetlenség tör elő?

Hogy néha szórakozhassunk is, és ne csak a szigorú, száraz dolgokról beszéljünk, most bemutatjuk a 3 általunk leghaszontalanabbnak tartott autós kiegészítőt. Azokat, amik nélkül a vezetés elképzelhető, és mi ezek nélkül szeretnénk azt elképzelni.

Tudjuk, szubjektív a felsorolás, de ennyit most mi is megengedhetünk magunknak.

Holmirendszerező a csomagtartóba

holmi_rendszerezo.jpgVegyük mindjárt elsőként a Honey-Can-Do holmirendszerezőjét, amit 3000 ropogós magyar forintnál is olcsóbban (10 dollár alatt) tudunk beszerezni az Amazonról. Biztos mindenki volt már vele, hogy a csomagtartóban lévő cuccok menet közben elkezdték önállósítani magukat; kanyarodáskor ide-oda borultak, és az ember csak azt figyel vezetés alatt, ahogy a hátrarakott holmik kínlódnak.

Milyen jó lenne ezeket egy szimpla tartóba rakni, nem? Valami, ami összefogja őket. Nos, a Honey-Can-Do rendszerezőjébe mehet az olaj, az ablakmosó-folyadék vagy a bikakábel, de az oldalsó zsebekbe még térkép és szerszám is kerülhet.

Micsoda felesleges és értelmetlen pénzkidobás!

Ha kicsit praktikus az ember, akkor az első adandó alkalommal beszerez egy kartondobozt (ingyen), amit például egy vásárlás után vágtak hozzá (elvégre a mikrohullámú sütőt se csak úgy kézbe adják oda a boltban), hogy aztán abba tegye a csomagtartóba való dolgokat.

Ahogy nézzük, a Honey-Can-Do rendszerezője sem tűnik tartósabbnak, és nem úgy tűnik, hogy szemben egy tehetetlen kartondobozzal a mi kis miniraktárunkat olyan könnyű volna stabilizálni.

Ha nem kötöm ki, fogatom oda valamihez, akkor a dolgok mostantól együtt fognak csúszkálni? És mi van az oldalsó zsebbe rakott térképpel? Mindig hátra kell mennem érte a csomagtartóba, ha épp eltévedek Baranya egyik kies országútján? A jégkaparó és a jégoldó is odakerül? Hátra nem tudom kinyitni a csomagtartót a nagy mínuszokban...

Ergo: ez háromezer forintos, kellemetlen tapintású, Kínában gyártott gyenge anyagminőségű dobozt kapunk, ami helyettesíthető és kiváltható. Értelmetlenségi mutató: 10-ből 8.

Tegyük hozzá, hogy nem a Honey-Can-Do az egyetlen, ami ilyet gyárt, elvégre ott van a Busy Life és az EPAuto terméke is, de hát nagy dicséret nekik sem jár emiatt.

Autós takaró

elektromos_takaro.jpgÖn is sokat éjszakázik az autóban a hideg téli napokon? Ha igen, a Trademark elektromos autós takarója Önnek készült.

Amennyiben szeret betakarózva autózni, akkor se rossz megoldás a termék, de manapság, a jól szigetelt klímás autók világában azért nem sok időt kell kibírni, amíg a gépjármű felmelegszik. Utána pedig minden, ami akadályoz a vezetésben (ilyen a kabát is) csak sallang, amit minél gyorsabban le kell fejteni.

A Trademark termékét úgy írhatjuk le, mint egy takarót, ami a szivargyújtóba illeszkedő csatlakozóval melegíthetünk fel. A 12 Volttal működő takaró kellemesen meleg atmoszférát teremt maga alatt, LED-fénnyel jelzi működését (hiszen senki nem mondta, hogy az autóban alvást nem kísérheti hangulatvilágítás), és persze 100 százalék poliészter.

Hm. Made in China, természetesen. Tegyük hozzá, ugyanezt csinálja a Roadpro és a Trillium Worldwide saját termékcsaládja is (különböző színben, ez fontos), de mindegyikről elmondható, hogy totális pénzkidobás.

Értelmetlenségi mutató: 10-ből 8.

Az Amazonon 50 dollárba (14-15 ezer forint) kerülő takarót egy-egy jó akciós napon megszerezhetjük olcsóbban is, de a 23 dolláros szállítási költség azért lelohasztja a lelkesedésünket.

Csak viszonyításképpen: még egy Ikeás plédért sem kell sokat kifizetni, 2-3 ezer forintból megvan. Ha az autóban akarunk éjszakázni, akkor az is segít; nagyon komoly hidegben pedig irány egy szálloda. Elvégre nem sokan kerültek már vészhelyzetbe jeges téli napokon távol a civilizációtól (lásd a Wind Chill című film), szóval 15-20 ezer forintért bespájzolni egy ilyet csak azért, mert hátha...

Irány a nagyi, aki melegebbet köt nekünk, csupa szeretetből! Spóroltunk? Igen, spóroltunk! Csak így tovább!

Ülésrés-kitöltő

ulesreskitolto.jpg
A micsoda? Nos, amilyen a neve, olyan maga a termék is.

Valahogy ilyen: értem én, de... igazából mégsem.

A Drop Stop ülésrés-kitöltő a megelőzésben jeleskedik, és mindössze 10 dollárért (vagyis szűk 3000 forintnak megfelelő összegért) ez a zseniálisnak tartott, de valójában igencsak haszontalan termék "feltölti" az ülések réseit.

Bizony, azokat a réseket, amik máskülönben mindent elnyelnek, legyen szó mobilról, fülbevalóról. vagy tollról. A Drop Stop ülésrés-kitöltő bármilyen autóhoz és bármilyen személy esetén használható. Az is nyugodtan kipróbálhatja, aki még sosem élte át azt a kellemetlen pillanatot, amikor a lehetetlenül szűk résből ki kellett bányászni valamit, ami nem oda való. Hiszen, ki tudja, mit hoz a jövő.

De mi mond erre a leleményes édesanya, aki gyermekét már fiatalon életre neveli? "Ne ejtsd el, fiam, ennyire egyszerű!" - és milyen igaz.

A termék előnye, hogy képes beleolvadni az interiorba (színben, formában egyaránt), nem zavar a biztonsági öv becsatolásában vagy a vezetésben, valamint egyszerű felszerelni. Még annak is meg, aki mindig mindent elejt...

Külön vicces, ahogy odaírták mindenhova, hogy ez AZ a termék, amit a Shark Tank című reality-ben láthatott a kedves néző. Nem valami utánzat, valami család, ezt kérem szépen láthattunk a tévében. Akkor pedig tuti dolog!

Értelmetlenségi mutató: 10-ből 9. Magasan veri az előző kettőt is, szerény véleményünk szerint.

A futottak még kategória

Az ő értelmetlenségi mutatók csupán 10-ből 6 vagy 7. Mindjárt más, nemde?

napellenzo.jpgA Napolex Broadway 400 milliméteres visszapillantója. Mert éjszaka nincs ennél jobb, amikor a mögöttünk jövő égve hagyta a ködlámpáját vagy a refijét.

ovvago2.jpgA Resqme övvágó eszköze. Baleset esetén, amikor gyorsan és hatékonyan el kell vágni egy biztonsági övet. Helyettesíthető egy svájci bicskával. Ugyanannyi eséllyel tartjuk magunknál, mint előbbit.

fm_mikrofon.jpgAz Mpow Steambot FM mikrofonja. Annak a hipszternek, aki szerint a bluetooth fülhallgató túl snassz.

 

A teljes cikk értelmetlenségi mutatója: 10-ből 10. Reméljük, azért az olvasó legalább olyan jót szórakozott rajta, mint mi, amikor összesítettük.

 

 

 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr808443550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

windoki 2016.03.05. 10:59:02

Holmirendszerező a csomagtartóba:
- Lidlben kapható variáns alján van tépőzáras rögzítés. Nem nomád törzs, így a kanyarban sem vándorol. Ráadásul van visszahajtható teteje is, amire ha kell még rá is lehet pakolni egyéb cuccokat.
Értelemszerűen nem a 9999m3-es csomagtartónál lesz ez fontos.

Resqme övvágó eszköz:
A kép alapján akár a kulcscsomóra is rakható, így -akár- kéznél is lehet ha kell. Reméljük sose lesz rá szükség...

Mpow Steambot FM mikrofonja:
Gondoljuk a magyar rögvalóságra. 1x éves régi autók, amikben ha van is rádió, akkor az nem tartalmaz kihangosító funkciót (nincs benne BT, se line-in. Pl: régebbi Swift, Ignis). Egy ilyen eszközzel simán megoldható, hogy a telefonon tárolt zenéket egy FM csatornára átküldjük, illetve autós kihangosítóként is használható a cucc. ( Igen, vehetsz bele akár új rádiót is ez helyett. Több megoldás létezik ) Az alakját tekintve pedig felhasználható akár ... hmmm, szóval értjük. :-)

Ha igazán gagyi dolgokat akarunk keresni, akkor bármely kínai webshop autós részlegét elég áttekinteni.
www.banggood.com/Wholesale-Motor-and-Auto-c-1134.html
(Nem mindegyik fura, de nem is nehéz olyat találni.)

elemes 2016.03.05. 11:00:21

legutóbb amikor egy este az auchan benzinkútnál halásztam ki a bankkártyát az ülés alól, eldöntöttem és vettem egy ülésrés kitöltőt. definitely praktikus.

a banánszeletelőnél vagy a visszapillantóra akasztott CD lemeznél praktikusabb.

bukszindeksz 2016.03.05. 11:27:17

Egy-egy képet megköszöntünk volna...

Advanced Flight 2016.03.05. 11:56:46

@bukszindeksz: igen, így gyakorlatilag értelmetlen a poszt.

bukszindeksz 2016.03.05. 12:06:34

@Advanced Flight: mondjuk be van linkelve, de egy target="_blank" sokat segítene hogy vissza találjunk

min 2016.03.05. 12:09:45

Ezt a poszt egy bődületes baromság. Az írója menjen inkább csikkeket szedni, legalább végez valami hasznos tevékenységet is.

Netuddki. 2016.03.05. 12:11:49

Csak 3-at tudtál összeszedni?

Cromax Autó · https://cromax.hu 2016.03.05. 12:18:06

@___________Tibi___________: Lehetett volna többet is de akkor meg azért szóltál volna. Nem? :-)

min 2016.03.05. 12:33:53

@Cromax Autó: Ha próbáltál volna elvágni hevedert bicskával akkor tudnád, hogy annyira azért nem egyszerű. Sokkos állapotban az említett eszköznél megfelelőbb cucc nincs.
Ha utazol sokat autóban akkor tudnád, hogy olykor nincs idő megállni kajálni és igen az ember eszik a kocsijában mert az egy használati tárgy és nem arra vesszük gyönyörködjünk benne és kiverjük rá. Ezért olykor bizony hasznos az a morzsaporszívó. Ja és a tároló amit te egyszerű kartondobozzal megoldanál amit ugye még nem cipeltél esőben vagy nem folyt ki bele valami és onnantól cseszheted. Természetesen ahogy fentebb is írták raknak rá tépő zárat és nem csúszkál.
Szóval igen van jogom véleményt mondani csak az a baj hogy mindenkinek joga van mindenféle szar blogot írni.

szúnyog?? mert nem buddha 2016.03.05. 12:38:59

minden személyautóban az ősidők óta a belső tükröt le lehet billenteni éjszakai állásba és akkor nem vakít... Arra van ott az kis kar....

reunalla 2016.03.05. 13:13:36

Nekem is van visszapillantó tükröm a moszani kocsiban, mert különben csak a hátsó szélvédő felső felét látnám a gyári visszapillantó tükörben. Szar dolog alacsonynak lenni;)

Peetee 2016.03.05. 13:19:59

Mindig van a kocsiban takaró. Kétszer kellett eddig, 1x az M1esen, egyszer az osztrák A2-esen éjszakáztam tökig érő hóban. Hasznos volt; pedig volt elég üzemanyagunk. Kell az a takaró a kocsiba, életet menthet, nem csak a sofőrét / utasokét, hanem bárki más életét is...pl. egy baleset után, téli elakadásnál...stb. Ilyen sületlenségeket ne írjatok már le könyörgöm. A többi cucc tényleg haszontalan.

common 2016.03.05. 13:22:55

Végigolvasva az az érzésem támadt, hogy a blog irója az eszközöket csak képen látta... A hozzászólásokból talán már látja, hogy itt-ott melléfogott.

MaCS_70 2016.03.05. 13:57:20

Szeretem ezt a hozzáállást: ugyan elég tájékozatlan vagyok egy témában, de ha abban valaminek nem látom az értelmét, mert nekem eddig még nem volt rá szükségem, akkor főokosként kikiáltom tök haszontalannak.
Mindeközben pedig igényesen kartondobozt használok egy igényesen kialakított, praktikus táska helyett.

Ezek az eszközök nyilván nem nélkülözhetetlenek minden autóban, de gyakorlatilag mindegyiknek megvan a létjogosultsága. Persze ha a cikkírónak még nem volt szüksége rájuk, és/vagy szereti a buheramegoldásokat, akkor nyilvánvalóan globálisan feleslegesek...

MaCS

NoOne 2016.03.05. 15:15:11

Az övvágó azért jó, mert azt ritkán veszi ki az emberfia a kocsiból -- mer' másra nem igazán jó -- ellentétben a "svájcibicskával". Aztán amikor kell(ene), nem jó dolog zsebben, csomagtartóban letett kabátzsebben kotorászni a bicska után...
A takaró (pláne az elektromos) tényleg nem autóstartozék, de hosszabb kirándulás esetén sokszor jól jön, pláne ha van gyerek vagy fázósabb felnőtt is a kocsiban. Az 1-2e Ft-os polártakarók akár strandolás után, akár esőből, akár hózáporból az autóba menekülve jól jön, autópályán vagy bárhol máshol hosszabb időre elakadva pedig szó szerint "életmentő" lehet (a benzin kifogyhat, az akku lemerülhet), helyet pedig nem igazán foglalnak összehajtva, és a súlyuk is elhanyagolható. Ugyanígy egy üveg (ásvány)víz (1,5-2 liter) szintén alaptartozék: kézmosásra, akár ivásra, vagy hűtőt, ablakmosótartályt feltölteni -- amikor nagyon kell és nincs más -- nagyon jól jön.
A pakolós doboz helyett a (rugósan záródó) fülek/akasztók sokkal praktikusabbak a csomagtérben, akasztható rá bevásárlószatyor, de akár táskaszerű "holmirendszerező" (praktikusan régi iskolástáska, hátizsák, de ahol van gyárilag ilyen, ott ált. adnak hozzá táskát) is. Ráadásul nincs(enek) útban, ha valami nagyobb dobozt, több csomagot szeretnénk a csomagtartóba rakni.
Az ülésrés-kitöltőhöz csak annyit, hogy akinek kiskorú gyereke van, vagy "az autóban él" azok számára talán jó befektetés lehet. Pl. könnyebben szedhetők össze a játékok, könnyebben tisztítható az autó... ;)
A többi stimmel - szerintem.

Szabó Barbara 2016.03.05. 16:19:05

Úristen! Azonnal kell vennem egy övvágót! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet rá, csomót paráztam már azon, hogy ha kigyullad az autó, vagy vízbe esik, hogy fogom a gyereke(ke)t gyorsan kiszedni a gyerekülésből. Vagy magamat az ülésemből, hogy gyorsan ki tudjam szedni a gyerekeket a saját ülésükből. És ez nem vicc. Szóval, ennyit máris megért a posztod.

De a tároló is sokkal jobb megoldás, mint bármely kartdondoboz, meg hát, jóval kulturáltabb is, de tudom, hogy ez csak keveseket érdekel, láthatóan téged sem. :-)

A fűthető takaró is nagyon jól tud jönni, az üléskitöltő is, főleg gyerekes háztartásokban, ahol biztos sok sztorit hallgathatnál az ülés mellé, alá, közé beesett nagyon fontos csetreszekről, amiket azonnal (értsd vezetés közben) kell(ett volna) kiszedni a gyereknek, és ha ez nem ment, volt balhé bőven...

Szóval csupa hasznos holmit mutattál be, nem is értem, hol élsz. :-D

A Garabonciás 2016.03.05. 16:33:25

Az a tároló igenis nagyon hasznos, mert bár a blog írója nem írta (mert nem ért hozzá), de tök laposra összehajtható, valamint a két rekesz szintén külön-külön, tehát éppen akkorára méretezem amekkorára szeretném. Hihetetlen könnyű és erős.És a tesco-ban egy ezres volt, nem olyan drága mint írja Nem kellene a cromaxnak lejáratni magát ilyen írásokkal.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.05. 16:45:47

poster, ha majd lesz valamikor autód, vezetsz, és netán értékteremtő munkát is végzel, akkor talán rájössz, hogy a felsoroltak közül azért van olyan ami használható.
Bár ha neked lételemed a kupi, akkor eszedbe ne jusson a rendszerező doboz, nincs szebb a kanyarokban a csomagtartóban vándorló kuplerájnál.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2016.03.05. 17:24:48

hát ha Alaszkában kéne autóznom, akkor nem is 1 ilyen takarót raknék be, ki tudja hol ragadsz be.
a tároló kéne, tök jó, most én is kartondobozolok, de ez sokkal jobb!
az üléskitöltő meg... álmaim eszköze, hiszen a kocsimban olyan kicsi a rés, h a porszívó vékony szárával se férek be oda, úgyhogy van 15 centi, amit egyszerűen nem tudok takarítani.
az utolsó 3 tényleg felesleges nekem.
ez egy szar cikk, már bocs. az üléskitöltő érvelés, h ne ejtsd el, és nem esik be oda semmi, hát barátom...

eßemfaßom meg áll 2016.03.05. 18:52:26

vicces volt ezt olvasni egy ottóalkatrészboltostól :)

nick ami nincs 2016.03.05. 19:16:22

Víz, takaró, minimál étel (tábla csoki - vitamin, koffein, kalória) kötelező alapfelszerelés hosszú utakra (több, mint 100km). A többi lehet véleményes, de nem mondható feltétlenül, hogy haszontalan dolgok.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.03.05. 21:00:36

Az Amazonon árult takaró valószínűleg nem a magyar piacra készült, Alaszkában, Szibériában és Izlandon például az átlag kocsi fűtése nem biztos, hogy megbírkózik a mínuszokkal.

atomplanet 2016.03.05. 21:01:13

Na, mondom, hogy mi a fölösleges tartozék egy autóba: ívhegesztő, lemezkád, betonkeverő, rotációs kapa, permetező kanna.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.03.05. 22:19:25

A posztoló ment már autóval mondjuk ötszáz kilométernél többet egyszerre....?

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2016.03.05. 22:46:38

Ezek nagyon hasznos dolgok, megyek, veszek is egy csomót belőle.. Cromax-nál ugye nincs? Kár.

ROTFL Manó 2016.03.06. 00:09:29

Az ovvagonak van egy nagyon fontos tulajdonsaga: ZART, vedett pengeje van. Nem tudod megvagni magad vele.

v2peti 2016.03.06. 01:18:37

A cím alapján a méregdrága, csicsás cuccokra gondoltam, amit csak sznobok és újgazdagok vásárolnak méregdrágán, de tisztára felesleges. De így tényleg értelmetlen a poszt.

SarahConnor 2016.03.06. 09:58:22

Posztoló azt felejtette el, hogy nem feltétlenül neki, és nem feltétlenül hazai utakon lehetnek ezek a holmik hasznosak: beszélek elsősorban a takaróról. Nem mindenütt 0 fokból áll a tél, van, ahol ha elakadsz, ott az életed a tét. Nyilván azok az emberek értékelik.
Az ülésközkitöltő szerintem balesetmegelőzésre jó, nemcsak kényelmetlen a leesett dolgokat kihalászni az ülés alól, de ha olyasmi esik le, balesetveszélyes is, ha bejut a pedálok alá.
Az övvágó szerintem hasznos. Sajnos mindenki kerülhet veszélyes helyzetbe, ilyen alapon ne tartsunk elsősegélydobozt se a kocsiban, mert minek... mivel kulcsra akasztható, ezért ráteszed a kocsikulcsra és kész. Nem tudtam, hogy van ilyen, de én pl vennék most azonnal.
A tároló nem rossz dolog, le lehet rögzíteni. Hogy a képen vagy leírásban mivel illusztrálják (fagyálló, térkép), az nem a terméket minősíti. Nyilván mindenki feltalálja magát, szüleim a bevásárolt cuccokat teszik oda, aminek nem jutott szatyor, és tárolóval együtt viszik be, a tesóm, aki hosszú autóutakat csap munkájából adódóan, a kaját, vizet, váltócipőt, stb tartja benne.

Inkább olyanokat kellett volna tenni a listára, hogy autóba való kávéfőző. Szivargyújtóról működik, de a készüléknek helye nincs, borulékony, úgyhogy az egész autó kávéban úszik, ha úgy sikerül, és bár mondtam, hogy a kampány, reklám nem minősíti a terméket használatot illetően, a reklámban menet közben használják, azt persze nem mutatják, a későn kelő és késében lévő apuka hogy teszi fel és aztán önti ki bögrébe (?) az autóban, menet közben a kávét. :D

ThinRedLine 2016.03.07. 23:11:10

Ez a post volt haszontalan.
Rendező/táska: Elég pár apróságot tartani a csomagtartóban, és sokat segít, ha ezeket van hová elrakni. Ezek a jószágok általában rendelkeznek némi merevséggel, hogy ne essen ki minden belőlük, de annyira meg rugalmasak, hogy be lehet suvasztani ezeket a csomagtartó bármelyik sarkába. A normálisabbakat rögzíteni is lehet, tépőzárral, felragasztható patenttal. És nem ázik el, szakad szét, mint egy kartondoboz.

Szélvédő takaró: valóban túlzásnak tűnik egy fűthető változat, de a legolcsóbb, 500 Ft-ot verziónak is hálát mond az, akinek nem kell reggel centi vastag jeget vagy arasznyi havat kapargatnia a szélvédőről, hanem egy mozdulattal megszabadítja attól a szélvédőt. És az ikeás pléddel szemben nem ragad bele a jégbe.

ResQme: a legnagyobb melléfogás ez. Mármint, azt hinni, hogy egy svájci bicskával helyettesíthető. Amit bedobtál a kesztyűtartóba, vagy a váltó melletti rekeszbe, esetleg a csomagtartóban van a táskádban. Baleset esetén vagy összevissza repked, netán még a kocsiból is kirepül, de ha az övet kell elvágni és a kesztyűtartóban van... azt sem éred el.
Ha a zsebedben van, és fejjel lefelé lógsz, az egyik kezed talán még sérült is, hogyan fogod elővenni, fél kézzel kinyitni és elvágni vele az övet?
Ezzel szemben hol van ez az eszköz? Úúúgy van! A slusszkulcson! Az orrod előtt, ahol eléred. És fél kézzel is tudod használni, simán elvágja egy mozdulattal a biztonsági övet. Plusz egy mozdulat, és az ablakot is kitörheted, ami mondjuk vízbe esve életet menthet.

Az, hogy a cikk végére oda van biggyesztve, hogy marhaság az egész, az sem sokat enyhít az egészen...
süti beállítások módosítása