Alkatrészvilág

Így állítsuk be a fényszórót otthon

2016. szeptember 05. 09:57 - Carvic

Ha kiég a fényszórónk, akkor elmehetünk vele szervizbe és szakemberrel kicseréltetjük vagy otthon is megoldhatjuk a problémát. Persze az újabb, modernebb autókban nem egyszerű feladat az izzócsere, ezért nem érdemes bíbelődni vele.

Ha otthon esünk neki az izzócserének, akkor a fényszóró magasságot is be kell állítanunk, elkerülendő, hogy a szembejövő autós szemébe világítsunk, elvakítsuk és balesetet okozzon.

34005985_m.jpg

Ha kicseréltük az izzót, akkor jön a beállítás. Mielőtt nekiállunk, a gumik nyomását is ellenőrizzük, ha szükséges állítsuk be a megfelelő értéket.

Az első feladatunk, hogy keressünk egy függőleges falat, ami elé oda tudunk állni az autóval. A beállítást vízszintes, sík talajon tudjuk elvégezni.

Ültessünk be hátra középre egy kb. 70 kilós embert, majd álljunk az autóval minél közelebb a falhoz, úgy, hogy az autó hossztengelye merőleges legyen rá.

A lámpa legyen bekapcsolva és a falon a fényszórók középpontjait jelöljük meg és a két pontot kössük össze. Tolassunk hátra az autóval tíz métert, még mindig legyen a falra merőlegesen és állítsuk úgy be a fényszóró magasságot, hogy a falra vetített fénycsík a falon 10 cm-rel a megjelölt pontok alatt legyenek. Ez persze függ a gyári előírástól. Így, ha 10% van a könyvben, akkor tíz méterről 10 centiméterrel kell lejjebb világítania, ha 12%, akkor 12 centivel. A fény középpontja pedig pontosan a jelölések alá essenek. Ez azért fontos, hogy a lámpáink párhuzamosak legyenek az autó hossztengelyével.

Ha rendszeresen kiég az izzónk, akkor gyanús, hogy nem az izzóval van baj. Ilyenkor az elektromos rendszerben van valahol a hiba. Ez lehet a biztosíték, vezeték vagy kapcsoló gond is. Ilyenkor már mindenképp el kell vinni szakemberhez az autónkat, hogy megtalálja a probléma okát.

Mindig legyen nálunk tartalék izzó és, ha magunk is ki tudjuk cserélni, akkor azonnal végezzük el a javítást. Indulás előtt pedig mindig ellenőrizni kell, hogy működik-e tompított fény és a reflektor. Az irányjelzőket és féklámpákat is meg kell nézni, ha több van, például a tükrön is van indexünk, akkor azoknak is működniük kell.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr3711671082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása