Alkatrészvilág

3D-vel nyomtatjuk a jövő karosszériáit?

2016. február 10. 15:58 - Carvic

Aki még 2016 első heteiben is úgy gondolta volna, hogy a 3D nyomtatás valami felesleges úri humbug, azt most kénytelenek vagyunk "kioktatni". Semmi fellengzősség, csupán a tényekről beszélünk.

A digitális modellek segítségével háromdimenziós tárgyakat alkotó eszköz egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak, amit nemcsak a gyors prototípuskészítés során használnak.

Az ipari és orvosi alkalmazásról szinte naponta kapjuk a híreket: akciófigurákat, villáskulcsot, koponyaprotézist, fogpótlást, sőt, autóalkatrészeket is készíthetünk egy 3D nyomtató segítségével.

31569469_m.jpg

Karosszéria egy csipet újítással

A Local Motors tavaly novemberében mutatta be a Dune Buggy-hoz hasonlító modelljét, amelyet részben 3D nyomtatással készítettek. Az LM3D Swim névvel illetett kocsit 2016 tavaszától rendelhetjük meg, és várhatóan 2017 elején kezdik el a szállítást.

Az autó különlegessége, hogy a háromdimenziós nyomtatást a karosszéria esetében használták a tervezők: az arcélvázra kerülő külsőt egy aprólékos, több hónapos digitális formaterv segítségével "öntötték ki".

Frankó, gondolhatjuk, hiszen egy felhasználót nem mindig érdeklik a gyártási technológiák közötti különbségek. "A minőség a lényeg" - gondolják, és persze hogy az autó fusson jól, nézzen ki pofásan, és ne ülje az ember kényelmetlenre a fenekét benne.

Na, de mi van akkor, ha ez a gyártási technológia egy sor előnnyel rendelkezik? A gyártók sem felejtik el kihangsúlyozni, hogy egy korszerű eljárásnak köszönhetően miért jó legújabb modelljük karosszériája.

Egy autó cserélhető ruhával

A 3D nyomtatással készülő autó egyik legnagyobb előnye az, hogy a külső megjelenést cizelláló karosszéria bármikor lecserélhető lesz, ha a felhasználónak épp máshoz támad kedve.

Forma, szín és díszítés - a megújuló végeredménynek csak a fantázia szab majd határt.

Persze csak úgy, otthon nem állhatunk majd neki fejleszteni, hiszen biztonsági, balesetvédelmi és még egy sor egyéb szempontnak meg kell felelni, de a gyártó katalógusából bármikor kiválaszthatjuk majd a számunkra leginkább megfelelőt.

Persze, a dolognak vannak árnyoldalai is. Egyrészt a Local Motors azt még nem mondta el, hogy a kocsihoz milyen erőforrás jár majd, másrészt az 53 ezer dolláros (vagyis 15,5 millió forintos) ár sem feltétlenül hangzik csábítónak. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatresz.blog.hu/api/trackback/id/tr978379646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása